İlk kez pekmezle turşu yapıyorum. Arkadaşım yapmış, yedim inanılmaz güzeldi.
5 Kg. iki kavanoz ve şu yanlardaki gördüğünüz iki küçük kavanoza 7 kilo kelek ve 4 kilo da salatalık turşuluğu aldım. 5-6 tane keleği de yemek için ayırdım. Yani aşağı yukarı 10 kiloluk turşulukla yapmış oldum.
Malzemeler:
2,5 Lt. ılık su (bu su sadece 2 büyük kavanoz için anca yetti. Küçüklere ayrıca 1/2 Lt su hazırladım.)
5 yemek kaşığı deniz ya da kaya tuzu (her 1 kiloya 2 yemek kaşığı hesap edildi.)
2 baş sarımsak
1/2 kahve fincanı pekmez
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1/2 çay bardağından az fazla sirke.
Yapılışı:
Salatalıkları bir kere bıçakla delip, keleklerin de büyük olanlarını bölüp kavanoza yerleştirdim. Ilık suyun içinde tuzu eritip suyu kavanozlara boşaltım. Diğer kalan tüm malzemeleri en üstüne döküp, ağzını sıkıca kapatıp bir kaç kez alt üst ettim. Kilere kaldırdım. Arada bir gidip altüst ediyorum. Bunu 1 hafta boyunca yaptım. Şimdi afiyetle yenmeyi bekliyor:)))