23 Eylül 2013 Pazartesi

PEKMEZLİ TURŞU YAPTIM.


İlk kez pekmezle turşu yapıyorum. Arkadaşım yapmış, yedim inanılmaz güzeldi.

 5 Kg. iki kavanoz ve şu yanlardaki gördüğünüz iki küçük kavanoza 7 kilo kelek ve 4 kilo da salatalık turşuluğu aldım. 5-6 tane keleği de yemek için ayırdım. Yani aşağı yukarı 10 kiloluk turşulukla yapmış oldum.
Malzemeler:
2,5 Lt. ılık su (bu su sadece 2 büyük kavanoz için anca yetti. Küçüklere ayrıca 1/2 Lt su hazırladım.)
5 yemek kaşığı deniz ya da kaya tuzu (her 1 kiloya 2 yemek kaşığı hesap edildi.)
2 baş sarımsak
1/2 kahve fincanı pekmez
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1/2 çay bardağından az fazla sirke.

Yapılışı:
Salatalıkları bir kere bıçakla delip, keleklerin de büyük olanlarını bölüp kavanoza yerleştirdim. Ilık suyun içinde tuzu eritip suyu kavanozlara boşaltım. Diğer kalan tüm malzemeleri en üstüne döküp, ağzını sıkıca kapatıp bir kaç kez alt üst ettim. Kilere kaldırdım. Arada bir gidip altüst ediyorum. Bunu 1 hafta boyunca yaptım. Şimdi afiyetle yenmeyi bekliyor:)))

11 Eylül 2013 Çarşamba

Taş boyama



Denizden gelen taşlarımız, guaj boyalarımız ve fırçalarımızı da hazırlayıp kızımla taş boyama denemesi yapmak istedik.


Taşa göre desen bulup çizmek için önce taşın şeklini parşömene çizdik.
 Deseni taşa karbon kağıdıyla geçirip,


boyadık:)




1 Eylül 2013 Pazar

Son kış hazırlıklarım ve bir küçük keçe çalışması

Bugün sabah 7:30'da dışarıda kalvaltımızı yapıp 8:30'da manavın kapısında bulduk kendimizi:) Biz manavcıdan önce manavın önünde beklediğimiz için, bu kadar erken müşteri beklemiyordu sanırım ki garip garip baktı önce bize:))))))) Neyse, neler yaptım ;  4 Kg kırmızı biber aldım yarın sos yapacağım, Ama bu üç taneyi de kıyıp buzluğa attım kullanmak için. Arkadaşlar yapmış güzel olmuş, 
denemelik ben de yaptım.


 Bir kasa da domates aldım, yaklaşık olarak 20 Kg. En büyük tencerem düdüklü tencere olduğu için bunun ancak 1/4'ünü ancak yapabildim. Yarın devam edeceğim. Çok işim var yarın çok.
 Geçen yıl kabuğunu, çekirdeğini ayırmadan blenderden geçirip az yağ ve tuzla kaynatıp koymuştum kavanozlara. Bu sefer ise, kabukları soyuldu süzgeçten geçirilip çekirdeklerinden arındırılıp az zeytinyağı ve tuzla yaklaşık 1 saat kaynatıp, fırında da yarım saat 200 derecede  fırınlayıp sıcakken kavanozlara koyup, yeni kapaklarını kapatıp ters yüz yaptım. Tadı çok lezzetliydi.Yarın aynı işleme devam edeceğim. Kışın afiyetle yeriz inşallah. Buraya resmini koymadığım bir de kurutmalık biber yaptım. Bugün çok yoruldum ama çok.


 Bu arada küçük bir de zürafa anahtarlık yapasım geldi.